صنایع دارویی، كربن فعال
کربن فعال (زغال فعال) – کربن اکتیو یا کربن بلک (Activated Carbon) شکلی از کربن است که بر اثر عملیات پردازش، پوکی و سطح داخلی آن افزایش می یابد. این ترکیب به دلیل مساحت داخلی قابل توجه، ساختار پوک و منفذی، ظرفیت جذب بالا، قابلیت فعال سازی مجدد سطح و همچنین قیمت پائین در مقایسه با جاذب های غیرآلی مانند زئولیت، ماده ی منحصر به فردی می باشد. این ماده، در حقیقت شکل غیرگرافیتی کربن با فضاهای داخلی متخلخل و میکروکریستالی است.
کاربرد كربن فعال چیست؟
کربن فعال بعنوان یک جاذب با ظرفیت جذب بالا و قیمت پائین، کاربردهای بسیار فراوانی را در فرآیندهای جذب از فاز مایع و یا فاز گاز یافته است. از جمله کاربردهای این ماده در جذب از فاز مایع می توان به رنگبری از محلول شکر، تصفیه آب آشامیدنی، تصفیه پساب و در جذب از فاز گاز به استفاده در ماسک های گاز و سیستم های بازیافت حلال اشاره نمود. مواد اولیه مختلفی را میتوان بعنوان ماده خام برای تولید این محصول بکار گرفت که از میان آنها مواد خام سلولزی نظیر چوب، پوست نارگیل، هسته میوه ها و سایر ضایعات کشاورزی، مواد خام کربنی نظیر زغال سنگ، کک نفتی، قیر قطران زغال سنگ و مواد خام پلیمری شامل ضایعات انواع لاستیک ها و پلاستیک ها را می توان نام برد.
کربن فعال بعنوان یک جاذب با ظرفیت جذب بالا و قیمت پایین، کاربردهای بسیار فراوانی یافته است. کاربرد مهم و قابل اهمیت آن عبارت است از:
استخراج فلز:
بازیافت طلا
تصفیه گاز :
تصفیه هوا و گاز فشرده
زیست محیطی :
تصفیه آب ( آب شرب، آب آکواریوم ها، آب های صنعتی) از نظر رنگ و بو و طعم
تصفیه هوا (استفاده در دستگاه هایی مثل تصفیه کننده های هوا، خوشبوکننده ها، تصفیه کننده های صنعتی )
اندازه گیری غلظت رادون در هوا
کشاورزی:
آفت کش
افزودنی خوراک دام
جذب رنگدانه های رنگ قهوهای از کنسانتره انگور سفید
صنایع غذایی :
رنگبری از قند و شکر
بهسازی رنگ و طعم در نوشیدنی ها و آب میوه ها
صنایع شیمیایی:
جداسازی کربوهیدارت ها
استفاده در ماسک های گاز
فیلترهای هوای فشرده
صنایع نفت گاز و پتروشیمی:
جاذب
کاتالیست
کاربردهای پزشکی و دارویی:
کربن فعال برای درمان مسمومیت دارویی یا سموم خوراکی در ساعات اولیه پس از مصرف بکار می رود. قرص یا کپسول کربن فعال در بسیاری از کشورها به عنوان یک دارو برای درمان اسهال، سوء هاضمه و نفخ استفاده می شود.